Nutriční dopady zpracování potravin na obsah vitaminů C a B6

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nutriční dopady zpracování potravin na obsah vitaminů C a B6

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Vojtíšková, Veronika
dc.date.accessioned 2010-07-14T01:03:12Z
dc.date.available 2010-07-14T01:03:12Z
dc.date.issued 2006-05-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/2028
dc.description.abstract Při technologickém zpracování potravin mohou vznikat ztráty. V této práci byly popsány chemické reakce vitaminu C a B6 významné z hlediska jejich ztrát v potravinách v důsledku průmyslové a kulinární úpravy. Na základě dostupných informací z různých literárních zdrojů byl vytvořen přehled ztrát výše zmíněných vitamínů a bylo zjištěno, že nejvyšší ztráty vitaminu B6 a vitaminu C (až 100%) mohou vznikat při tepelné úpravě ovoce a zeleniny. Nejvyšší ztráty (až 77%) byly zaznamenány při konzervování a vaření masa (vepřového, hovězího, ). V praktické části byly stanovovány obsahy vitaminu C v zelené tlustostěnné paprice v syrovém a vařeném stavu. Na základě těchto stanovení byly formulovány návrhy a doporučení týkající se zejména podmínek kulinární úpravy. Ztráty vitaminu C lze minimalizovat vařením papriky v co nejmenším množství vody a co nej-kratší dobu, vkládat papriku do vroucí vody a tím omezit ztráty výluhem, vývary z papriky využívat na přípravu pokrmu. cs
dc.format 44 s., 16 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 958173 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject Vitamin C cs
dc.subject vitamin B6 cs
dc.subject ztráty cs
dc.subject paprika cs
dc.subject titrace cs
dc.subject minimalizace cs
dc.subject Vitamin C en
dc.subject vitamin B6 en
dc.subject loss en
dc.subject pepper en
dc.subject titration en
dc.subject minimalization en
dc.title Nutriční dopady zpracování potravin na obsah vitaminů C a B6 cs
dc.title.alternative Degradation of vitamins C and B6 during food processing en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Rop, Otakar
dc.date.accepted 2006-06-20
dc.description.abstract-translated During technology processing of food there can be created a loss. In bachelor thesis there have been described chemical reactions of vitamin C and B6, which point of view are im-portant for their loss owing to industrial and culinary preparation. On the basis of available informations, which come from different literary there was created summary loss of above dropped vitamins. There have been determined the highest loss of vitamin B6 and vitamin C (up to 100%) can be created by thermic preparation of fruit and vegetables. The highest loss (up to 77%) were registered during preservation and cooking meat (pork, beaf, ). In practical part there have been determined content of vitamin C in green pepper in raw and cooked consistence. On the basis of this determination were formulated suggestions on precondition culinary preparation recommendation. The loss of the vitamin C can be mini-mized by preparing pepper into minimal amount of water for short time. Pepper insert into boiled water to reduce a loss of vitamin by tincture. Extracts come from pepper is possible to use for preparation of fare. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/143 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 2296
dc.date.assigned 2005-10-10
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
vojtíšková_2006_bp.pdfBlocked 935.7Kb PDF View/Open
vojtíšková_2006_vp.doc 40Kb Microsoft Word View/Open
vojtíšková_2006_op.doc 38.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account