Rozdělení kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin do fylogenetických skupin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Rozdělení kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin do fylogenetických skupin

Show full item record

No preview available
Title: Rozdělení kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin do fylogenetických skupin
Author: Tomášová, Zuzana
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Escherichia coli se taxonomicky řadí do čeledi Enterobacteriaceae, jedná se o fakultativně anaerobní, gramnegativní tyčinky. E. coli slouží jako modelový mikroorganismus pro biochemické, genetické a fyziologické studie, je také důležitým indexovým a indikátorovým mikroorganismem. Hraje velmi důležitou roli v molekulární biologii, byly na ní objasněny základní aspekty regulace genové exprese. Cílem praktické části práce bylo izolovat bakteriální kmeny z potravin a u kmenů určených jako E. coli stanovit citlivost na antibiotika, produkci kolicinů a provést rozřazení do fylogenetických skupin (A, B1, B2, D). Z celkem 78 zkoumaných vzorků potravin bylo izolováno celkem 21 kmenů E. coli. Výsledky fylogenetické analýzy ukázaly, že 50 % kmenů patřilo do fylogenetické skupiny A, 45 % do skupiny B1, 5% do skupiny B2 a do skupiny D nebyl zařazen žádný kmen. Při vyšetření citlivosti na antibiotika bylo zjištěno, že všechny kmeny byly odolné alespoň vůči jednomu antibiotiku, v 84 % případů se dokonce jednalo o multirezistenci. Produkce kolicinů byla prokázána u dvou kmenů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/21763
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 25532


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
tomášová_2012_dp.pdf 2.177Mb PDF View/Open
tomášová_2012_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
tomášová_2012_op.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account