Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.

Show full item record

No preview available
Title: Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.
Author: Taťáková, Monika
Advisor: Lazárková, Zuzana
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá sledováním účinků vybraných faktorů na růst a dekarboxylázovou aktivitu bakterie Serratia marcesens. V první části jsou obecně popsány biogenní aminy, zejména jejich rozdělení, vznik a výskyt v potravinách. Dále je diplomová práce zaměřena na mikroorganizmy produkující biogenní aminy a faktory ovlivňující jejich tvorbu. Poslední oddíl teoretické části je věnován některým metodám užívaným ke stanovení biogenních aminů. Praktická část zahrnuje stanovení růstové křivky Serratia marcescens a obsahu dvou biogenních aminů, kadaverinu a putrescinu, v různých podmínkách teploty, pH a NaCl. Biogenní aminy byly stanoveny pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Pro růst bakterie Serratia marcescens, stejně jako pro produkci biogenních aminů, bylo optimální prostředí s nízkým obsahem soli, vyšším pH a vyšší teplotou.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22110
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
taťáková_2012_dp.pdf 3.172Mb PDF View/Open
taťáková_2012_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
taťáková_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account