Studium metabolických drah biosyntézy biogenních aminů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium metabolických drah biosyntézy biogenních aminů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Wunderlichová, Leona
dc.contributor.author Valenta, Tomáš
dc.date.accessioned 2013-10-07T21:43:35Z
dc.date.available 2013-10-07T21:43:35Z
dc.date.issued 2012-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22116
dc.description.abstract Metody zabývající se detekcí a výzkumem vzniku biogenních aminů v potravinách nabývají v posledních letech na důležitosti, jak kvůli jejich negativním toxikologickým účinkům, tak kvůli jejich podílu na snížení kvality potravin. Tato práce se zabývá studiem metabolických drah biosyntézy biogenních aminů. V teoretické části je popsána charakterizace, význam i toxikologie aminů. Teoretická část obsahuje také přehledný popis metabolických drah tvorby polyaminů. Praktická část pojednává o návrhu vhodné sady PCR primerů určených pro detekci vybraných genů kódujících dekarboxylasy zodpovědné za produkci biogenního aminu putrescinu a rovněž optimalizaci této metody. Dále je zde prezentována optimalizace PCR metody pro použití nově navržených primerů a výsledky touchdown PCR. Správnost navržených primerů byla prokázána sekvenací. cs
dc.format 79 cs
dc.format.extent 2694818 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject PCR cs
dc.subject touchdown PCR cs
dc.subject putrescin cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject PCR en
dc.subject touchdown PCR en
dc.subject putrescine en
dc.title Studium metabolických drah biosyntézy biogenních aminů cs
dc.title.alternative Study of Metabolic Pathways of Biosynthesis of Biogenic Amines en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2012-06-12
dc.description.abstract-translated Methods dealing with the detection and research of emergence of biogenic amines in foods become more important in recent years, both because of their negative toxicological effects, and because of their contribution to the reduction of the food quality. This work deals with the study of metabolic pathways in biosynthesis of biogenic amines. The theoretical part describes the characterization, importance and toxicology of amines. The theoretical part also provides a clear description of the metabolic pathways of polyamines formation. The practical part deals with the design of a suitable set of PCR primers designed for detection of selected genes coding decarboxylases responsible for the production of biogenic amine putrescine and also for optimizing PCR method for the usage of newly designed primers and touchdown PCR results. The accuracy of the proposed primers has been proved via sequencing. en
dc.description.department Ústav chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/199 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie potravin a bioaktivních látek cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Chemistry of Bioactive Substances en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 27646
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-07


Files in this item

Files Size Format View
valenta_2012_dp.pdf 2.569Mb PDF View/Open
valenta_2012_vp.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open
valenta_2012_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account