Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR

Show full item record

No preview available
Title: Monitoring obsahu biogenních aminů ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích v ČR
Author: Adamcová, Gabriela
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Biogenní aminy přítomné v potravinách mohou představovat závažné riziko pro zdraví konzumentů. Biogenní aminy bývají velmi často přítomny v potravinách fermentovaných. Mezi takovéto potraviny patří i fermentované mléčné výrobky. Tato práce byla zaměřena na monitoring obsahu biogenních aminů v těchto výrobcích dostupných na českém trhu. Vzorky byly připraveny derivatizací s dansylchloridem a analyzovány pomocí vysoko-účinné kapalinové chromatografie. Ve většině vzorků byl detekován tyramin. Druhým nej-častějším biogenním aminem byl putrescin, v několika vzorcích byl přítomen i kadaverin, spermidin a spermin. Množství biogenních aminů obsažených v testovaných výrobcích (0,14 ? 29,43 mg/kg) nepředstavuje ohrožení zdraví.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22205
Date: 2012-01-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
adamcová_2012_dp.pdf 1.934Mb PDF View/Open
adamcová_2012_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open
adamcová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account