Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb

Show full item record

No preview available
Title: Obsah biogenních aminů ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb
Author: Šrámková, Kamila
Advisor: Pachlová, Vendula
Abstract: Diplomová práce se zabývá charakteristikou biogenních aminů, popisem jejich vzniku a proměn během technologických procesů, jako je zpracování, skladování ryb a výroba produktů z nich. Dále se tato práce zabývá toxikologickými aspekty pro člověka a zabránění jejich vzniku. Hlavním cílem diplomové práce je stanovení biogenních aminů (putrescin, spermin, spermidin, kadaverin, tyramin, histamin) ve svalovině vybraných chlazených sladkovodních ryb. Stanovené obsahy biogenních aminů v jednotlivých vzorcích svaloviny ryb nebyly detekovány v množstvích, které by mohly negativně ovlivnit zdraví spotřebitele, a to po celou dobu experimentu. Nejvyšší obsah byl naměřen u putrescinu, dále u kadaverinu, spermidinu, tyraminu a nakonec sperminu. Histamin byl detekován ve velmi nízkých množstvích. Žádný ze vzorků nepřekročil limity určené legislativou.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22459
Date: 2012-01-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
šrámková_2012_dp.pdf 1.924Mb PDF View/Open
šrámková_2012_vp.pdf 126.6Kb PDF View/Open
šrámková_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account