Aplikace inulinu do dětských ovocných výživ

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aplikace inulinu do dětských ovocných výživ

Show full item record

No preview available
Title: Aplikace inulinu do dětských ovocných výživ
Author: Fojtíková, Hana
Advisor: Mišurcová, Ladislava
Abstract: Inulin je považován za vlákninu potravy z důvodu jeho rezistence vůči působení enzymů lidského trávicího ústrojí. Souvislost mezi hodnotou příjmu vlákniny a rizikem výskytu rakoviny tlustého střeva je sledována v celosvětovém měřítku. Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a velmi nízkým průměrným příjmem vlákniny ? asi 12 g/den, přičemž doporučená hodnota činí 25 ? 30 g/den. V současné době se rozšiřuje výroba tzv. zdravých potravin, které jsou obohaceny vlákninou. Inulin patří mezi rozpustnou vlákninu, která je přidávána do masných a mléčných výrobků a také do dětských ovocných příkrmů. V práci byl sledován vliv přítomnosti různých koncentrací glukózy a sacharózy a působení vysoké teploty na obsah inulinu v dětské ovocné výživě.
URI: http://hdl.handle.net/10563/22544
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 25575


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
fojtíková_2012_dp.pdf 3.123Mb PDF View/Open
fojtíková_2012_vp.doc 97Kb Microsoft Word View/Open
fojtíková_2012_op.doc 97Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account