Antioxidační a antimikrobiální účinky listů jakonu.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antioxidační a antimikrobiální účinky listů jakonu.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Dvořáková, Monika
dc.contributor.author Zajíčková, Kateřina
dc.date.accessioned 2013-10-09T16:03:01Z
dc.date.available 2013-10-09T16:03:01Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23295
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo zjistit obsah celkových antioxidantů a polyfenolů ve vybraných druzích listů jakonu. Dále bylo úkolem zjistit antimikrobiální účinky a v neposlední řadě organoleptické vlastnosti vodného výluhu z listů. Teoretická část obsahuje charakteristiku jednotlivých andských okopanin, popis chemického složení listů i hlíz a biologické účinky listů jakonu. V praktické části jsou pak vyhodnoceny výsledky laboratorních analýz a konfrontovány s literaturou. Na základě měření byl zjištěn obsah antioxidantů a polyfenolů ve vybraných druzích jakonu. Antimikrobiální účinky nebyly potvrzeny. Pro dokreslení charakteru jednotlivých druhů bylo provedeno senzorické hodnocení a bylo statisticky vyhodnoceno. cs
dc.format 85 s. a 1 s. příloha cs
dc.format.extent 2101227 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Jakon cs
dc.subject antioxidanty cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject antimikrobiální účinky cs
dc.subject senzorická analýza cs
dc.subject Yacon en
dc.subject antioxidants en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antimicrobial effects en
dc.subject sensory analysis en
dc.title Antioxidační a antimikrobiální účinky listů jakonu. cs
dc.title.alternative Antioxidant and Antimicrobial Effects of Yacon Leaves. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Růžičková, Jana
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to determinate the total content of antioxidants and polyphenols in selected types of yacon leaves. The next task was to determinate antimicrobial effects and finally organolepetic properties of aqueous extract solution from the leaves. The teoretical part contains the individual characteristics of Andean root crops, description of the chemical composition of leaves and tubers and biological effects of yacon leaves. In the practical part there are results of laboratory analysis, which are compared with literature. Based on the measurement there was found the content of antioxidants and polyphenols in selected types of yacon. Antimicrobial effects were not confirmed. The sensory analysis was done and statistically evaluated to illustrate the nature of each species. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25534
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
zajíčková_2012_dp.pdf 2.003Mb PDF View/Open
zajíčková_2012_vp.pdf 64.09Kb PDF View/Open
zajíčková_2012_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account