Antioxidační aktivita u vybraných druhů volně rostoucích jedlých hub

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antioxidační aktivita u vybraných druhů volně rostoucích jedlých hub

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hanuštiak, Pavel
dc.contributor.author Hádrová, Marcela
dc.date.accessioned 2013-10-10T21:53:50Z
dc.date.available 2013-10-10T21:53:50Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23792
dc.description.abstract U volně rostoucích jedlých hub pocházejících ze dvou lokalit ? Dubné v jižních Čechách a Ivanovice na Hané na jižní Moravě, byla stanovena antioxidační aktivita metodou zhášecího potenciálu volných radikálů činidla DPPH v rozsahu 1,32 až 17,80 mg ekvivalentu kyseliny askorbové na 1 g sušiny vzorku a celkový obsah fenolů za použití činidla Folin-Ciocalteu v rozmezí 0,62 až 11,12 mg ekvivalentu kyseliny gallové na 1 g sušiny. Bylo provedeno statistické vyhodnocení naměřených hodnot. Byla potvrzena střední míra korelace 0,65 celkového obsahu fenolů a antioxidační aktivity vzorků. Byl zjištěn variabilní obsah těchto látek v jednotlivých druzích hub, i ve stejných druzích hub sbíraných na různých lokalitách. cs
dc.format 85 s. (88 000 znaků) cs
dc.format.extent 2942306 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject houby cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject Folin-Ciocalteu cs
dc.subject Antioxidant Activities en
dc.subject Polyphenols en
dc.subject Mushrooms en
dc.subject DPPH en
dc.subject Folin-Ciocalteu en
dc.title Antioxidační aktivita u vybraných druhů volně rostoucích jedlých hub cs
dc.title.alternative Antioxidant Activity of Selected Edible Wild Mushrooms en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Hladká, Kristýna
dc.date.accepted 2013-05-28
dc.description.abstract-translated Wild edible mushrooms - they were collected in Dubné in southern Bohemia and in Ivanovice na Hané in southern Moravia, were analyzed for antioxidant scavenging capacity DPPH ranges from 1.32 to 17.80 mg ascorbic acid in1g dw, for total phenols by Folin-Ciocalteu reagent ranged from 0.62 to 11.12 mg gallic acid equivalent in 1g dw. The results were statistically analyzed. There was found middle correlation 0.65 between antioxidant capacity and total phenols. There was found variability in contents of analyzed compounds between species of mushrooms and between the some species mushrooms collected in different localities. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30704
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-13


Files in this item

Files Size Format View
hádrová_2013_dp.pdf 2.806Mb PDF View/Open
hádrová_2013_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
hádrová_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account