Skríning dekarboxylázové aktivity u vybraných probiotických bakterií

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Skríning dekarboxylázové aktivity u vybraných probiotických bakterií

Show full item record

No preview available
Title: Skríning dekarboxylázové aktivity u vybraných probiotických bakterií
Author: Sýkorová, Michaela
Advisor: Lorencová, Eva
Abstract: Tato práce je zaměřena na sledování dekarboxylázové aktivity vybraných kmenů probiotických bakterií převážně rodu Bifidobacterium za podmínek in vitro. Některým zástupcům tohoto rodu jsou přisuzovány probiotické účinky a běžně se používají jako kultury v potravinářství. Proto by jejich případná dekarboxylázová aktivita mohla být chápána jako protiklad k pozitivním dieteticko-léčebným účinkům. Produkce biogenních aminů byla monitorována v supernatantu získaném po kultivaci vybraných kmenů (celkový počet kmenů 53) ve dvou druzích dekarboxylačního média (MRS, WCH) s aminokyselinami (arginin, ornitin, lyzin, tyrozin) pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s předkolonovou derivatizací dansylchloridem a UV detekcí. Z osmi sledovaných biogenních aminů byl detekován tyramin a spermin. U 17% testovaných kmenů byla produkce v obou médiích zanedbatelná (<2 mg.l-1). 30,2% byly detekovány koncentrace BA vyšší než 10 mg.l-1. Zatímco příhodnější pro produkci tyraminu bylo médium Willkins Chalgren Broth. Vyšší koncentrace sperminu byly detekovány v dekarboxylačním médiu MRS.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23929
Date: 2013-02-11
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
sýkorová_2013_dp.pdf 2.843Mb PDF View/Open
sýkorová_2013_vp.doc 96Kb Microsoft Word View/Open
sýkorová_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account