Sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu během technologie výroby sladu

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu během technologie výroby sladu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu během technologie výroby sladu
Autor: Plátová, Monika
Vedoucí: Mikulíková, Renata
Abstrakt: Diplomová práce je zaměřena na sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu v průběhu hvozdění sladu. Akrylamid je považovaný za pravděpodobný karcinogen pro člověka. V potravinách vzniká v průběhu Maillardovy reakce a jeho prekurzory jsou redukující cukry a aminokyselina asparagin. V této práci byl sledován vliv teploty hvozdění na obsah akrylamidu ve sladu odklíčeném a neodklíčeném. Ke stanovení akrylamidu byla použita metoda plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostní spektrometrií. Vzorky sladu byly analyzovány po derivatizaci bromem. Obsah akrylamidu se pohyboval v rozmezí 0,03 - 1 mg/kg. Zároveň byl sledován obsah akrylamidu ve speciálních komerčně vyráběných sladech. Obsah akrylamidu se pohyboval v rozmezí 0,049 - 0,427 mg/kg v závislosti na typu sladu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23937
Datum: 2013-02-11
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
plátová_2013_dp.pdf 7.509Mb PDF Zobrazit/otevřít
plátová_2013_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
plátová_2013_op.pdf 320.2Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet