Antibiotická rezistence a kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antibiotická rezistence a kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Chuchmová, Martina
dc.date.accessioned 2013-10-11T00:30:01Z
dc.date.available 2013-10-11T00:30:01Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23946
dc.description.abstract V současnosti se zájem odborné veřejnosti obrací na studium přenosu a šíření antibiotické rezistence u bakterií, které se mohou šířit přímo, potravinami nebo prostředím. Escherichia coli je bakterie vyskytující se v zažívacím traktu člověka a teplokrevných živočichů a tudíž se běžně vyskytuje zejména v potravinách živočišného, ale nepřímo i v potravinách rostlinného původu. Produkce bakteriocinů je pro kmeny E. coli ekologickou výhodou a umožňuje přežití produkční populace. Cílem praktické části této práce bylo zjistit aktuální stav antibiotické rezistence a kolicinogenie u 20 kmenů E. coli izolovaných z potravin a získané informace zahrnout do celkových výsledků 120 izolátů E. coli sbírky Fakulty technologické UTB ve Zlíně. U 93 % izolátů E. coli byla potvrzena multirezistence a 43 % kmenů E. coli produkovalo minimálně jeden typ kolicinu nebo mikrocinu, z nichž většina kmenů byla multirezistentních. Výsledky této práce potvrzují, že izoláty E. coli z potravin se mohou podílet na šíření antibiotické rezistence. Předpokládaný trend poklesu výskytu antibiotické rezistence vzhledem k zákazu používání antibiotik jako růstových stimulátorů od 1/2006 byl vyvrácen, s ohledem na získané výsledky rezistentních E. coli k ampicilinu a cefalotinu. cs
dc.format 56 cs
dc.format.extent 4621864 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject antibiotická rezistence cs
dc.subject koliciny cs
dc.subject Escherichia. coli cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject multirezistence cs
dc.subject antibiotics resistance en
dc.subject colicins en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject food en
dc.subject multidrug resistance en
dc.title Antibiotická rezistence a kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin cs
dc.title.alternative Incidence of Antibiotic Resistance and Colicinogeny of Escherichia coli Strains Isolated from Food en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Holko, Ivan
dc.date.accepted 2013-05-27
dc.description.abstract-translated Nowadays, the interest of researchers is turning to study the transmission and spread of antibiotic resistance in bacteria that can spread directly, by food or environment. Escherichia coli is a bacterium occurring in the intestinal tract of humans and warm-blooded animals, therefore is commonly found in particular in the food of animal origin, but indirectly also in the food of plant origin. The production of bacteriocins is environmental benefit for E. coli strains and allows survival of the producer. The practical part of this diploma is aimed to determine the current status of antibiotic resistance and colicinogeny in 20 strains of E. coli isolated from food. These results encompass into the overall results of 120 isolates of E. coli collections Faculty of Technology, Tomas Bata University in Zlín. Antibiotic multiresistance was confirmed in 93% of E. coli isolates and 43% of strains produced at least one type of colicin or microcin, most of which were multiresistant strains. The results of this study confirm that the E. coli isolates from food may participate on the spreading of the antibiotic resistance. Expected decline trend of antibiotic resistance, due to the ban of antibiotic usage as growth promoters since 1/2006, has been refuted, in the light of the results of E. coli resistant to ampicilin and cephalothin . en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 30393
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2013-05-15


Files in this item

Files Size Format View
chuchmová_2013_dp.pdf 4.407Mb PDF View/Open
chuchmová_2013_vp.doc 87Kb Microsoft Word View/Open
chuchmová_2013_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account