Stanovení flavonoidů v obilovinách spektrofotometricky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení flavonoidů v obilovinách spektrofotometricky

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení flavonoidů v obilovinách spektrofotometricky
Author: Marešová, Pavlína
Advisor: Sumczynski, Daniela
Abstract: Diplomová práce je zaměřena na studium obsahu flavonoidů ve dvou druzích obilovin - pšenice a rýže. Teoretická část zahrnuje charakteristiku obilovin, fenolických látek s důrazem na flavonoidy a jednotlivé metody jejich stanovení. V praktické části je uveden postup přípravy vzorků pomocí různých extrakčních metod a spektrofotometrického stanovení s použitím AlCl3.6H2O v prostředí etanolu s přídavkem NaNO2 a NaOH. Nejvyšší obsah flavonoidů v analyzovaných vzorcích byl naměřen ve vzorku neloupané černé rýže Khaw Dam. Výsledky studie ukazují, že nejvhodnější extrakční metodou pro následné spektrofotometrické stanovení flavonoidů v obilovinách je 1 hodinová extrakce metanolem pomocí ultrazvuku.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23972
Date: 2013-02-11
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 30898


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
marešová_2013_dp.pdf 2.049Mb PDF View/Open
marešová_2013_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
marešová_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account