Biochemické přeměny sladu během procesu vaření piva

DSpace Repository

Language: English čeština 

Biochemické přeměny sladu během procesu vaření piva

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hanuštiak, Pavel
dc.contributor.author Špilka, Jan
dc.date.accessioned 2013-10-11T15:03:02Z
dc.date.available 2013-10-11T15:03:02Z
dc.date.issued 2013-02-15
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/24259
dc.description.abstract Tato práce pojednává o výrobě mladiny z pohledu biochemických přeměn, v první kapitole popisuje jednotlivé suroviny, ze kterých je mladina vyráběna. Mezi tyto suroviny patří sladovnický ječmen, voda, chmel. Je zde popisováno jejich složení z pohledu obecného i chemického. Druhá kapitola popisuje technologický postup výroby mladiny od prvotního mletí sladu, vystírání a zapařování, rmutování, scezování sladiny, chmelovaru až po závěrečné chlazení mladiny. V závěrečné kapitole jsou objasněny biochemické změny při vaření piva, zejména u látek sacharidické povahy, peptidické povahy a produktů isomerace, hydrolýzy a oxidace hořkých látek. cs
dc.format 45 s. cs
dc.format.extent 10686592 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject ječmenný slad cs
dc.subject varní voda cs
dc.subject chmel cs
dc.subject bílkoviny cs
dc.subject polypeptidy cs
dc.subject hořké látky cs
dc.subject barley malt en
dc.subject brewing water en
dc.subject hops en
dc.subject proteins en
dc.subject polypeptides en
dc.subject bitter substances en
dc.title Biochemické přeměny sladu během procesu vaření piva cs
dc.title.alternative The Biochemical Changes of Malt during the Brewing en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Juchelka, Vladimír
dc.date.accepted 2013-06-05
dc.description.abstract-translated This work deals with production of wort in the view of biochemical changes. The first chapter describes ingrediences from which wort is produced. They are malting barley, water and hops. Both general and chemical composition is described here. The second chapter deals with technological process of production of wort from initial grinding of malt, mashing and steaming, straining wort, until final cooling. In the last chapter biochemical changes during beer brewing are explained, mainly in substances of sacharridic and peptidic character as well as products of isomerisation, hydrolysis and oxidation of bitter substances. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18591 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25603
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2013-05-14


Files in this item

Files Size Format View
špilka_2013_bp.pdf 10.19Mb PDF View/Open
špilka_2013_vp.doc 93Kb Microsoft Word View/Open
špilka_2013_op.doc 91.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account