Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur

Show full item record

No preview available
Title: Proteolytická aktivita vybraných zákysových kultur
Author: Weiglová, Veronika
Advisor: Pachlová, Vendula
Abstract: Diplomová práce je zaměřena na charakterizaci bakterií mléčného kvašení, které jsou v mlékárenském průmyslu používané v podobě čistých mlékařských kultur. Praktická část porovnává kysací a proteolytickou aktivitu vybraných komerčních mezofilních zákysových kultur.Proteolytická aktivita zákysových kultur byla sledována metodou SDS-PAGE a byla pozorována změna proteinového profilu jak u zákysů tak také v případě vzorků přírodních sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou v průběhu jejich doby zrání (celkem po dobu 3 měsíců).Proteinový profil jednotlivých kultur byl srovnán pomocí shlukové analýzy. Dále byla pozorována produkce volných aminokyselin jako markerů zrání a zároveň prekurzorů pro tvorbu biogenních aminů, jejichž obsahy byly také detekovány (opět v případě zákysů i vzorků sýrů).
URI: http://hdl.handle.net/10563/24687
Date: 2013-01-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
weiglová_2013_dp.pdf 9.843Mb PDF View/Open
weiglová_2013_vp.pdf 127.2Kb PDF View/Open
weiglová_2013_op.pdf 178.2Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account