Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky

Show full item record

No preview available
Title: Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií s dieteticko-léčebnými účinky
Author: Purevdorj, Khatantuul
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Tato práce byla zaměřena na studium metabolických drah biosyntézy putrescinu u vybraných kmenů rodu Lactobacillus a na podmínky ovlivňující produkci biogenních aminů probiotickým kmenem Lactobacillus rhamnosus. Metodou PCR bylo zjištěno, že hlavní cestou syntézy putrescinu u kmenů Lb. curvatus je agmatideaminázová dráha. Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie byl sledován vliv pH, koncentrace NaCl a koncentrace laktózy na dekarboxylázovou aktivitu kmene Lactobacillus rhamnosus. Za daných kultivačních podmínek byl nejvíce produkovaným biogenním aminem spermin. Detekované množství sperminu se pohybovala v rozmezí 17,9 ? 24,3 mg/l kultivačního média. Vliv pH byl nejvýraznější u produkce spermidinu a putrescinu. Hodnota pH 5,0 působila inhibičně na produkci spermidinu a také se výrazně snížila produkce putrescinu. V kultivačních médiích obsahující 2 % (w/v) NaCl bylo detekováno nejvyšší množství tyraminu (12,6 mg/l) a putrescinu (10,6 mg/l).
URI: http://hdl.handle.net/10563/24826
Date: 2013-01-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 30775


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
purevdorj_2013_dp.pdf 3.133Mb PDF View/Open
purevdorj_2013_vp.pdf 175.4Kb PDF View/Open
purevdorj_2013_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account