Vliv přídavku biologicky aktivních látek na jakost modelového systému přírodního sýra

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přídavku biologicky aktivních látek na jakost modelového systému přírodního sýra

Show full item record

No preview available
Title: Vliv přídavku biologicky aktivních látek na jakost modelového systému přírodního sýra
Author: Slaninová, Helena
Advisor: Pachlová, Vendula
Abstract: Práce se zabývala vlivem přídavku biologicky aktivních látek na jakost modelového systému přírodního sýra. Cíle práce lze rozdělit na tři fáze: optimalizace výroby přírodních sýrů holandského typu v podmínkách technologické laboratoře, výroba přírodních sýrů s přídavkem různých startérových kultur za účelem výběru vhodné kultury pro aplikaci lněné moučky do zrajícího sýra a v neposlední řadě výroba přírodních sýrů s přídavkem lněné moučky za použití vybrané startérové kultury. Selektovány byly kultury zejména na základě obsahu sušiny, FAA, hodnotách pH, texturních vlastnostech a senzorické analýzy. Analýzou obsahů FAA se potvrdil systém změn v průběhu zrání, který nabýval rostou-cí tendence celkového obsahu FAA v závislosti na době zrání bez ohledu na použitou kul-turu. V průběhu skladovacího experimentu se obsahy FAA zvyšovaly v rámci všech kultur, což odpovídá významné proteolytické aktivitě exopeptidáz, které jsou součástí enzymatického aparátu bakterií mléčného kvašení. Na základě nejintenzivnějších biochemických změn pozorovaných prostřednictvím celkového obsahu FAA lze doporučit tři kultury pro další experimentální výroby sýrů. Sýry s lněnou moučkou vykazovaly vyšší obsah vlhkosti. Proteolýza vyrobených sýrů dosahovala nižších hodnot, nežli sýry bez tohoto přídavku.
URI: http://hdl.handle.net/10563/25083
Date: 2013-01-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků
Grade for thesis and defense: A 30818


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
slaninová_2013_dp.pdf 2.211Mb PDF View/Open
slaninová_2013_vp.pdf 127.0Kb PDF View/Open
slaninová_2013_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account