Studium vlastností sacharolytické bakterie Verrucomicrobium sp. GD

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium vlastností sacharolytické bakterie Verrucomicrobium sp. GD

Show simple item record

dc.contributor.advisor Růžička, Jan
dc.contributor.author Jurečková, Sylvie
dc.date.accessioned 2015-03-08T20:56:44Z
dc.date.available 2015-03-08T20:56:44Z
dc.date.issued 2014-01-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/28237
dc.description.abstract V bakalářské práci byla studována gellan degradující bakterie Verrucomicrobium sp. GD, charakteristická tvorbou prosték. Experimentálně bylo zjištěno, že tvorba těchto útvarů je pozorovatelná při kultivaci kultury v tekutém minerálním médiu s gellanem. Dále se práce zabývala možností rozkladu flatulentních sacharidů luštěnin kulturou GD. Nejobsáhlejší část byla věnována testování schopnosti kultury Verrucomicrobium sp. GD omezovat tvorbu biofilmů u klinicky a potravinářsky významných bakterií, kde bylo zjištěno, že kultura GD inhibuje tvorbu biofilmu u kultury Staphylococcus aureus CCM 3953 a u několika kultur Pseudomonas aeruginosa, konkrétně kmenů Pseudomonas aeruginosa FT 1, FT 2 a FT 3.
dc.format 72 s. (85 288 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Verrucomicrobium cs
dc.subject biofilm cs
dc.subject gellan cs
dc.subject degradace cs
dc.subject Verrucomicrobium en
dc.subject biofilm en
dc.subject gellan en
dc.subject degradation en
dc.title Studium vlastností sacharolytické bakterie Verrucomicrobium sp. GD
dc.title.alternative The Study of Saccharolytic Bacterium Verrucomicrobium sp. GD
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2014-06-18
dc.description.abstract-translated In this thesis were studied gellan-degrading bacteria Verrucomicrobium sp. GD which is characterized by the formation of prosthecae. It was experimentally found that the formation of prosthecae is the microscopically visible during the cultivation of culture in liquid mineral medium with gellan. Furthermore, strain GD was tested for its flatulent leguminous carbohydrates degrading ability. The main part was devoted to testing the skills of Verrucomicrobium sp. GD to inhibite the biofilm formation of bacteria, which may cause serious infections. Experiment result revealed that the bacterial strain GD decreased biofilm formation in Staphylococcus aureus CCM 3953 and in some isolates of Pseudomonas aeruginosa, namely Pseudomonas aeruginosa FT 1, FT 2 and FT 3.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 33766
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2014-05-02


Files in this item

Files Size Format View
jurečková_2014_dp.pdf 3.170Mb PDF View/Open
jurečková_2014_vp.doc 93.5Kb Microsoft Word View/Open
jurečková_2014_op.pdf 70.11Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account