Vliv vnějších faktorů na dekarboxylázovou aktivitu u Lactobacillus curvatus in vitro a v mléce

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Vliv vnějších faktorů na dekarboxylázovou aktivitu u Lactobacillus curvatus in vitro a v mléce

Show full item record

No preview available
Title: Vliv vnějších faktorů na dekarboxylázovou aktivitu u Lactobacillus curvatus in vitro a v mléce
Author: Rybenský, Michal
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Diplomová práce byla zaměřena na prozkoumání dekarboxylázové aktivity bakterií Lactobacillus curvatus. Teoretická část práce obsahuje charakteristiku biogenních aminů, včetně jejich významu, toxických účinků a výskytu v potravinách. Dále se zabývá vnějšími faktory ovlivňujícími produkci biogenních aminů a metodami jejich stanovení. V závěru teoretické části je věnována pozornost charakteristice rodu Lactobacillus a jeho významu v potravinářství. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory (pH, obsah NaCl, obsah laktózy a teplota kultivace) ovlivňující růst bakterie Lactobacillus curvatus a její produkci biogenních aminů. Produkce biogenních aminů byla analyzována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí po derivatizaci danzylchloridem. Testovaná bakterie produkovala pouze tyramin a spermin. Tyramin byl produkován v koncentracích 1,33 až 52,28 mg/l, kdy nejvyšší koncentrace tyraminu bylo dosaženo při iniciačním pH 6,8 v kombinaci s 4,80 % (w/v) laktózy, bez přídavku NaCl a teplotě kultivace při 37 °C. Produkce sperminu byla v průběhu kultivace kolísavá a nejvyšší množství bylo stanoveno při teplotě kultivace 10 °C v podmínkách in vitro bez přídavku NaCl a laktózy.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28608
Date: 2014-01-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
rybenský_2014_dp.pdf 3.936Mb PDF View/Open
rybenský_2014_vp.doc 74.53Kb Microsoft Word View/Open
rybenský_2014_op.pdf 164.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account