Aminokyselinové složení bezlepkových mouk

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Aminokyselinové složení bezlepkových mouk

Show full item record

No preview available
Title: Aminokyselinové složení bezlepkových mouk
Author: Šmehlíková, Monika
Advisor: Burešová, Iva
Abstract: V teoretické části diplomové práce je popsána charakteristika pseudocereálií, cereálií a luskovin. Mezi nejvýznamnější pseudocereálie řadíme amarant, merlík chilský a pohanku. Z cereálií se jedná o čirok, kukuřici, proso, rýži a z luskovin je v práci charakterizována cizrna beraní. Dále se práce zabývá charakteristikou aminokyselin a bílkovin a popisuje metody stanovení aminokyselin. V praktické části diplomové práce je popsána metodika, výsledky a diskuze stanovení obsahu aminokyselin, které bylo provedeno pomocí iontově výměnné kapalinové chromatografie. Z výsledků analýzy bylo zjištěno, že naprosto domi-nantní aminokyselinou u bezlepkových mouk byla kyselina glutamová, jejíž nejvyšší obsah vykazovala cizrnová mouka. Z nutričního hlediska je cizrna beraní, spolu s amarantem velmi hodnotná a jejich výrobky jsou nejvhodnější pro konzumaci.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28755
Date: 2014-01-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: E


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
šmehlíková_2014_dp.pdf 2.520Mb PDF View/Open
šmehlíková_2014_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
šmehlíková_2014_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account