Tavené sýry s ochucujícími složkami

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Tavené sýry s ochucujícími složkami

Show full item record

No preview available
Title: Tavené sýry s ochucujícími složkami
Author: Tomášková, Petra
Advisor: Buňka, František
Abstract: Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou tavených sýrů s ochucujícími složkami. Cílem této práce bylo sledovat texturní a senzorické parametry tavených sýrů v závislosti na typu a koncentraci ochucujících složek. Modelové vzorky se vyráběly s masovou složkou (slanina, kabanos, šunkový extrakt, hovězí extrakt), paprikovou složkou (čerstvá, sušená), houbovou složkou (žampiony čerstvé, sušené) a to v koncentracích od 0-20 % (w/w). Po 30 dnech skladování při teplotách okolo 6 °C byly modelové vzorky tavených sýrů podrobeny fyzikálněchemickým analýzám (sušina, pH), texturní profilové analýze (tvrdost, lepivost, kohezivnost) a senzorickému hodnocení. Z výsledků vyplynulo, že přídavek ochucujících složek měl nepatrný vliv na tvrdost, avšak lepivost a kohezivnost tavených sýrů se prakticky neměnila. Na základě senzorického hodnocení bylo zjištěno, že vyšší koncentrace ochucujících složek nebyla u posuzovatelů příliš preferována.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28761
Date: 2014-01-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin - specializace Technologie mléka a mléčných výrobků
Grade for thesis and defense: B


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
tomášková_2014_dp.pdf 6.364Mb PDF View/Open
tomášková_2014_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
tomášková_2014_op.doc 99Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account