Inhibiční účinky bakteriocinů gramnegativních bakterií izolované z potravin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Inhibiční účinky bakteriocinů gramnegativních bakterií izolované z potravin

Show full item record

No preview available
Title: Inhibiční účinky bakteriocinů gramnegativních bakterií izolované z potravin
Author: Urbanová, Martina
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Tato práce je zaměřena na koliciny a mikrociny, antimikrobiální látky produkované bakteriemi Escherichia coli a příbuznými druhy či rody čeledi Enterobacteriaceae. Bylo pojednáno o jejich klasifikaci, vlastnostech a mechanizmu účinku. Cílem této práce bylo sledovat inhibiční vliv bakteriocinů na vybrané bakterie izolované z potravin a sbírkové kmeny Salmonella sp., ke kterému byla použita metoda vpichu. Dalším cílem bylo testování výskytu bakteriocinogenie u gramnegativních bakteriálních izolátů z potravin jiných než Escherichia coli. Ke studiu výskytu bakteriocinogenie bylo použito 48 gramnegativních bakteriálních kmenů izolovaných převážně z těl chlazených kuřat, dále pak ze syrového masa k výrobě fermentovaných klobás a jedlého hmyzu. Ze všech testovaných 15 rodů byla potvrzena produkce bakteriocinu pouze u jednoho kmenu druhu Pseudomonas fulva izolovaného z jedlého hmyzu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/30844
Date: 2014-02-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
urbanová_2014_dp.pdf 2.603Mb PDF View/Open
urbanová_2014_vp.pdf 69.05Kb PDF View/Open
urbanová_2014_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account