Inhibiční účinky bakteriocinů gramnegativních bakterií izolované z potravin

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Inhibiční účinky bakteriocinů gramnegativních bakterií izolované z potravin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Inhibiční účinky bakteriocinů gramnegativních bakterií izolované z potravin
Autor: Urbanová, Martina
Vedoucí: Doležalová, Magda
Abstrakt: Tato práce je zaměřena na koliciny a mikrociny, antimikrobiální látky produkované bakteriemi Escherichia coli a příbuznými druhy či rody čeledi Enterobacteriaceae. Bylo pojednáno o jejich klasifikaci, vlastnostech a mechanizmu účinku. Cílem této práce bylo sledovat inhibiční vliv bakteriocinů na vybrané bakterie izolované z potravin a sbírkové kmeny Salmonella sp., ke kterému byla použita metoda vpichu. Dalším cílem bylo testování výskytu bakteriocinogenie u gramnegativních bakteriálních izolátů z potravin jiných než Escherichia coli. Ke studiu výskytu bakteriocinogenie bylo použito 48 gramnegativních bakteriálních kmenů izolovaných převážně z těl chlazených kuřat, dále pak ze syrového masa k výrobě fermentovaných klobás a jedlého hmyzu. Ze všech testovaných 15 rodů byla potvrzena produkce bakteriocinu pouze u jednoho kmenu druhu Pseudomonas fulva izolovaného z jedlého hmyzu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/30844
Datum: 2014-02-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 30115


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
urbanová_2014_dp.pdf 2.603Mb PDF Zobrazit/otevřít
urbanová_2014_vp.pdf 69.05Kb PDF Zobrazit/otevřít
urbanová_2014_op.doc 94.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet