Vliv klíčení a vaření na stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Vliv klíčení a vaření na stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí

Show full item record

No preview available
Title: Vliv klíčení a vaření na stravitelnost a obsah vlákniny ve vybraných druzích fazolí
Author: Hozová, Martina
Advisor: Bubelová, Zuzana
Abstract: V diplomové práci byly analyzovány vybrané druhy syrových, naklíčených a vařených fazolí (přesněji zástupců rodu Phaseolus a Vigna) z hlediska stravitelnosti a obsahu vlákniny. Teoretická část diplomové práce se zabývá botanickou charakteristikou fazolí, jejich chemickým složením a klíčením, v neposlední řadě také charakteristikou jednotlivých druhů fazolí, které byly v rámci diplomové práce analyzovány. Dále jsou definovány jednotlivé druhy vlákniny, její složky, metody jejího stanovení a její význam pro lidský organizmus. Poslední kapitola je pak věnována stravitelnosti, metodám jejího stanovení a trávení základních živin. Praktická část se pak zabývá stanovením sušiny, popele, hrubé a neutrálně detergentní vlákniny a následně stravitelnosti sedmi druhů fazolí jak v syrovém stavu, tak i po uvaření a naklíčení. Byl zjištěn pokles obsahu sušiny, popele, hrubé a neutrálně detergentní vlákniny vlivem klíčení a vaření oproti syrovým vzorkům. Na druhou stranu stravitelnost sušiny byla vlivem těchto úprav výrazně zvýšena.
URI: http://hdl.handle.net/10563/31141
Date: 2015-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
hozová_2015_dp.pdf 1.405Mb PDF View/Open None
hozová_2015_op.pdf 451.4Kb PDF View/Open None
hozová_2015_vp.pdf 450.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account