Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami

Show full item record

No preview available
Title: Analýza chemického složení rýží s černými obalovými vrtsvami
Author: Mácová, Zuzana
Advisor: Sumczynski, Daniela
Abstract: Diplomová práce se věnuje stanovení nutričních a chemických parametrů u rýže s černými obalovými vrstvami (Oryza sativa) a u Zizania aquatica. Ve vzorcích byl stanoven obsah vlhkosti, popela, lipidů, bílkovin, škrobu a hrubé vlákniny. Poté byly ve vzorcích rýže stanoveny vitamíny skupiny B metodou HPLC a minerální prvky metodou ICP-MS, byly spočítány teoretické příspěvky černých rýží k hodnotám RDI (nebo AI) a PTWI u vitamínů B a u minerálních prvků. Dále byly připraveny extrakty obsahující volné a vázané polyfenoly, u kterých byly stanoveny obsahy flavonoidů, polyfenolů, byl stanoven profil vybraných polyfenolů pomocí HPLC a byla stanovena antioxidační aktivita. Poté byly provedeny korelace mezi hodnotami antioxidačních aktivit a obsahem flavonoidů a polyfenolů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/31154
Date: 2015-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: B


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
mácová_2015_dp.pdf 12.97Mb PDF View/Open None
mácová_2015_op.pdf 452.7Kb PDF View/Open None
mácová_2015_vp.pdf 446.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account