Vybrané hydrokoloidy ve výrobě termizovaných tvarohových dezertů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vybrané hydrokoloidy ve výrobě termizovaných tvarohových dezertů

Show full item record

No preview available
Title: Vybrané hydrokoloidy ve výrobě termizovaných tvarohových dezertů
Author: Škvařilová, Věra
Advisor: Černíková, Michaela
Abstract: Diplomová práce se zabývala možností výroby termizovaných tvarohových dezertů s využitím vybraných hydrokoloidů. Teoretická část práce popisuje výrobu termizovaných tvarohových dezertů, vybrané hydrokoloidy, jejich chemické složení, strukturu, vlastnosti a použití. V praktické části byl studován vliv koncentrace jednotlivých hydrokoloidů a jejich binárních směsí na konzistenci, homogenitu a chuť vyrobených modelových vzorků. Dále byly sledovány viskoelastické vlastnosti vybraných termizovaných tvarohových dezertů. Veškeré analýzy byly prováděny po 7 dnech skladování modelových vzorků při teplotě 6?2 °C. Na základě výsledků praktické části lze konstatovat, že s použitím některých vybraných hydrokoloidů (např. lokustová guma v koncentraci 0,2 % (w/w), tragakant v koncentraci 0,05 % (w/w), nebo binární směs lokustová guma: tragakant v poměru 50:50 v celkové koncentraci 0,05 % (w/w)) byl na zařízení Stephan-UMC 5 vyroben při teplotě 70 °C ter-mizovaný tvarový dezert s požadovanými senzorickými vlastnostmi homogenní v celé vy-robené šarži.
URI: http://hdl.handle.net/10563/33049
Date: 2015-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 38554


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
škvařilová_2015_dp.pdf 3.213Mb PDF View/Open
škvařilová_2015_vp.pdf 144.3Kb PDF View/Open
škvařilová_2015_op.pdf 434.8Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account