Optimalizace metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Optimalizace metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Hauerlandová, Iva
dc.contributor.author Hasoňová, Lenka
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:46:13Z
dc.date.available 2015-07-24T12:46:13Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/33590
dc.description.abstract Předkládaná diplomová práce se zabývá optimalizací metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech. Konkrétně bylo pracováno se vzorky mléka a smetany, kdy bylo nutné nejdříve extrahovat mléčný tuk z těchto vzorků a následně připravit vzorky methylesterů mastných kyselin. Ty byly poté proměřeny pomocí metody plynové chromatografie a následně byla provedena kvalitativní a kvantitativní analýza výsledků, které byly zpracovány graficky a jednotlivé vzorky byly mezi sebou srovnány. Z výsledků bylo zjiš-těno, že použitá metoda při takto zvolených parametrech není ke stanovení volných mastných kyselin vhodná a byly navrženy možnosti její další optimalizace.
dc.format 76 s.
dc.format.extent 1424350
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject extrakce cs
dc.subject methylestery mastných kyselin cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject optimalizace metody cs
dc.subject stanovení mastných kyselin cs
dc.subject fat extraction en
dc.subject fatty acid methyl esters en
dc.subject gas chromatography en
dc.subject method optimization en
dc.subject determination of fatty acids en
dc.title Optimalizace metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech
dc.title.alternative Optimization of Free Fatty Acid Determination in Real Systems
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2015-06-08
dc.description.abstract-translated The present thesis deals with optimization methods for the determination of free fatty acids in real systems. Specifically, it was worked with samples of milk and cream, it was ne-cessary first to extract the milk fat from these samples and then prepare samples of fatty acid methyl esters. These were subsequently measured using the method of gas chromatography, followed by qualitative and quantitative analysis of the results that have been pro-cessed graphically and individual samples were compared with each other. From the re-sults, it was found that the method used is not suitable for the determinativ of free fatty acids and the possibilities of its further optimization were suggested.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 39341
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2015-05-18


Files in this item

Files Size Format View
hasoňová_2015_dp.pdf 1.358Mb PDF View/Open
hasoňová_2015_vp.pdf 680.2Kb PDF View/Open
hasoňová_2015_op.pdf 107.3Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account