Sledování úbytku laktózy během fermentace mléka s použitím HPLC-RI

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Sledování úbytku laktózy během fermentace mléka s použitím HPLC-RI

Show full item record

No preview available
Title: Sledování úbytku laktózy během fermentace mléka s použitím HPLC-RI
Author: Chodáková, Kateřina
Advisor: Bubelová, Zuzana
Abstract: Diplomová práce se zabývá problematikou mléčné fermentace probíhající účinkem šesti bakteriálních kultur, používaných v mlékařském průmyslu. Hlavním cílem práce bylo sledování probíhající fermentace na základě snižování aktivní kyselosti, zvyšování titrační kyselosti a sledování úbytku laktózy ve vzorcích mléka, které byly zaočkovány kulturami a inkubovány po různě dlouhou dobu (do dosažení izoelektrického bodu) při 2 různých teplotách. Pro stanovení laktózy byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie s refraktometrickou detekcí. Z výsledků vyplývá, že fermentace k dosažení izoelektrického bodu trvala v rozmezí 4,5 13 hod. Delší čas byl vždy, podle očekávání, dosažen při nižší kultivační teplotě. Aktivní kyselost se v průběhu fermentace snižovala v průměru o hodnotu 2,2 a titrační kyselost se průměrně zvyšovala o 27 °SH. Průměrný úbytek laktózy byl o 35 % z původního obsahu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/34093
Date: 2015-01-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 40090


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
chodáková_2015_dp.pdf 1.920Mb PDF View/Open
chodáková_2015_vp.pdf 532.2Kb PDF View/Open
chodáková_2015_op.pdf 525.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account