Sledování úbytku laktózy během fermentace mléka s použitím HPLC-RI

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Sledování úbytku laktózy během fermentace mléka s použitím HPLC-RI

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Sledování úbytku laktózy během fermentace mléka s použitím HPLC-RI
Autor: Chodáková, Kateřina
Vedoucí: Bubelová, Zuzana
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá problematikou mléčné fermentace probíhající účinkem šesti bakteriálních kultur, používaných v mlékařském průmyslu. Hlavním cílem práce bylo sledování probíhající fermentace na základě snižování aktivní kyselosti, zvyšování titrační kyselosti a sledování úbytku laktózy ve vzorcích mléka, které byly zaočkovány kulturami a inkubovány po různě dlouhou dobu (do dosažení izoelektrického bodu) při 2 různých teplotách. Pro stanovení laktózy byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie s refraktometrickou detekcí. Z výsledků vyplývá, že fermentace k dosažení izoelektrického bodu trvala v rozmezí 4,5 13 hod. Delší čas byl vždy, podle očekávání, dosažen při nižší kultivační teplotě. Aktivní kyselost se v průběhu fermentace snižovala v průměru o hodnotu 2,2 a titrační kyselost se průměrně zvyšovala o 27 °SH. Průměrný úbytek laktózy byl o 35 % z původního obsahu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/34093
Datum: 2015-01-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 40090


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
chodáková_2015_dp.pdf 1.920Mb PDF Zobrazit/otevřít
chodáková_2015_vp.pdf 532.2Kb PDF Zobrazit/otevřít
chodáková_2015_op.pdf 525.5Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet