Vliv doby a teploty skladování na jakost sterilizovaných tavených sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv doby a teploty skladování na jakost sterilizovaných tavených sýrů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Štěpánek, Lubomír
dc.date.accessioned 2016-06-06T08:31:08Z
dc.date.available 2016-06-06T08:31:08Z
dc.date.issued 2005-02-07
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/35773
dc.description.abstract Práce byla zaměřena na vyhodnocení vlivu doby a teploty skladování sterilovaných tavených sýrů. Výrobky použité k analýzám v této práci byly vyrobeny v 5 pokusných řadách a to I. řada ve společnosti MILCOM servis, a.s., II. a III. řada v Želetavské sýrárně, a.s., IV a V řada ve společnosti MADETA a.s. Podrobněji jsou v této práci vyhodnocovány průběžné výsledky analýz vždy po 6 měsících skladování. Analýzy, které byly vyhodnocovány jsou rozděleny do tří celků na mikrobiologickou, chemickou a senzorickou analýzu. Výsledky potvrdily vysokou účinnost tepelné sterilizace na mikroflóru, v chemické analýze byla potvrzena hypotéza postupné degradace bílkovin a s tím spojený nárůst volného amoniaku v taveném sýru. Množství volného amoniaku se zvyšovalo jak s dobou skladování, tak i se zvyšující se teplotou. Z výsledků senzorické analýzy vyplývá, že skladování v pokojové teplotě prokazatelně ovlivnilo barvu tavených sýrů více než skladování v chladu. U tavených sýrů vyrobených s přídavkem citrátových tavicích solí došlo k masivní tvorbě krystalů, což bylo hodnoceno velmi negativně.
dc.format 99
dc.format.extent 2223285
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject sterilace cs
dc.subject amoniak cs
dc.subject processed cheese en
dc.subject sterilization en
dc.subject ammonia en
dc.title Vliv doby a teploty skladování na jakost sterilizovaných tavených sýrů
dc.title.alternative The Effect of Temperature and Time of Storage on Quality of Sterilizing Processed Cheese
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2005-06-20
dc.description.abstract-translated The aim of this work is focused on examing the lenght and temperature within the storage process of sterilized processed cheese. Products used to analysis in this work were made in 5 experimental rows. Row I. was made in company MILCOM servis, a.s., row II. and III. in Zeletavske syrarny a. s, row IV and V in company MADETA a.s. The continuous results in this work are evaluated in detail every six months. Analyses, which were evaluated, are divided into three units. These are: microbiology, chemical and sensory analysis. The results confirmed high effectivity of heat sterilization on microflora. The hypothesis of gradual albumin's degradation and the growth of free ammonia in processed cheese connected with this was confirmed by chemical analysis. The amount of free amonia rised as well with the storage time as with the storage temperature. The results of sensory analyses show, that storage in indoor temperature demonstrably influenced the paint of processed cheese more than in cold conditions. By processed cheeses made with addition of citrates it came to massive creation of crystals, which was evaluated very negatively.
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie
dc.thesis.degree-discipline Ekonomika a hygiena výživy cs
dc.thesis.degree-discipline Economics and hygiene of nutrition en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Ekonomika a management cs
dc.thesis.degree-program Economics and management en
dc.identifier.stag 948
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2005-05-31


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account