Rozbor současného stavu ochrany spotřebitele v potravinářských prodejnách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Rozbor současného stavu ochrany spotřebitele v potravinářských prodejnách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Liška, Jaroslav
dc.contributor.author Minxová, Jana
dc.date.accessioned 2016-06-06T08:32:09Z
dc.date.available 2016-06-06T08:32:09Z
dc.date.issued 2004-03-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/36299
dc.description.abstract V diplomové práci je charakterizován systém ochrany spotřebitele, jeho obecné principy a zásady včetně legislativního rámce České republiky a Evropské unie. Byly vyhodnoceny výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedené u deseti obchodních řetězců v letech 2002 až 2004. Ve vybraných subjektech byly nejčastěji zjištěny potraviny s prošlým datem použitelnosti, resp. datem minimální trvanlivosti, potraviny s nevyhovujícím označením, senzorickou, biologickou a mikrobiologickou jakostí. Z následně provedeného dotazníkového průzkumu mezi spotřebiteli vyplynulo, že většina spotřebitelů nezná legislativu pro prodej potravin. Respondenti vnímali hygienické podmínky v potravinářských prodejnách jako uspokojivé, paradoxně však nepoužívají podávací náčiní při nákupu nebalených potravin.
dc.format 99 s., 29 s. příloh.
dc.format.extent 819132
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject spotřebitel cs
dc.subject ochrana spotřebitele cs
dc.subject potravinářská prodejna cs
dc.subject legislativa cs
dc.subject Státní zemědělská a potravinářská inspekce cs
dc.subject práva spotřebitele cs
dc.subject Consumer en
dc.subject Consumer protection en
dc.subject Food store en
dc.subject Legislation en
dc.subject Czech Agriculture and Food Inspection Authority en
dc.subject Rights of consumer en
dc.title Rozbor současného stavu ochrany spotřebitele v potravinářských prodejnách
dc.title.alternative The Analysis of Current State of Consumer protection in Food Stores
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mach, Josef
dc.date.accepted 2005-06-21
dc.description.abstract-translated The aim of this Master thesis is a characteristic of a consumer protection’s system, its general principles and rules including a legislative framework of Czech Republic and European Union. The results of controls carried out by Czech Agriculture and Food Inspection Authority within ten department stores between 2002 and 2004 were analyzed. In particular subjects were found out e.g. groceries with an expired date, groceries with unsuitable labelling, with unsuitable sensory, biological or microbiological quality. From the questionnaire survey between the consumers resulted, that the majority of them does not know the legislative for the sale of groceries. The respondents perceived the hygienic conditions of food stores as satisfactory, however, the implements for a purchase of unpackaged groceries they do not use.
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie
dc.thesis.degree-discipline Ekonomika a hygiena výživy cs
dc.thesis.degree-discipline Economics and hygiene of nutrition en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Ekonomika a management cs
dc.thesis.degree-program Economics and management en
dc.identifier.stag 1570
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2005-05-31


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account