Typizace vybraných druhů grampozitivních baterií izolovaných z fermentovaných masných výrobků

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Typizace vybraných druhů grampozitivních baterií izolovaných z fermentovaných masných výrobků

Show full item record

No preview available
Title: Typizace vybraných druhů grampozitivních baterií izolovaných z fermentovaných masných výrobků
Author: Horáková, Taťána
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Tato práce řeší charakteristiku vybraných grampozitivních bakterií izolovaných z fermen-tovaného masného výrobku Paprikáš. Fermentovaný masný výrobek byl vyroben dvěma odlišnými technologiemi, za použití stejné startovací kultury. Kmeny bakterií byly identi-fikovány metodou MALDI-TOF. Z analyzovaných salámů bylo izolováno celkem 10 dru-hů grampozitivních bakterií (Staphylococcus carnosus, S. xylosus, S. hominis, S. warneri, S. epidermidis, Lactobacillus curvatus, Lb. sakei, Bacillus licheniformis, B. subtilis, Pedio-coccus pentosaceus). Na porovnání, zda se fingerprinty bakterií během zrání a skladování u obou technologií změnily, byla použita metoda RAPD-PCR. Bakterie vykazují podob-nost v závislosti na použité technologii.
URI: http://hdl.handle.net/10563/38253
Date: 2016-01-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 43328


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
horáková_2016_dp.pdf 4.337Mb PDF View/Open None
horáková_2016_op.pdf 149.6Kb PDF View/Open None
horáková_2016_vp.pdf 551.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account