Stanovení vybraných sacharidů v mléčných systémech

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Stanovení vybraných sacharidů v mléčných systémech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení vybraných sacharidů v mléčných systémech
Autor: Neduchal, František
Vedoucí: Bubelová, Zuzana
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení sacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích (smetana, mléčné nápoje, kysané mléčné výrobky, bezlaktózové vý-robky) a jejich charakteristikou. Přesněji je zaměřena na identifikaci mono- a oligosacharidů analytickou metodou HPLC-RI. Hlavním cílem bylo navržení, optimalizace a validace metodiky. Dalším cílem pak bylo stanovení mono- a oligosacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích běžně dostupných v tržní síti. Pro přípravu vzorku bylo použito čiření Carrezovými činidly. Vlastní chromatografické stanovení sacharidů probíhalo při použití 70% acetonitrilu ve vodě jako mobilní fáze (s průtokem 1,4 ml.min-1). Navržená metodika se ukázala být vhodná pro stanovení mono- a oligosacharidů v mléce a mléčných výrobcích. Analyzované obsahy se příliš nelišily od údajů uvedených na obalech výrobků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/38809
Datum: 2016-01-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 37809


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
neduchal_2016_dp.pdf 1.535Mb PDF Zobrazit/otevřít None
neduchal_2016_op.pdf 510.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
neduchal_2016_vp.pdf 505.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet