Biologicky aktivní látky mořských a sladkovodních řad

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Biologicky aktivní látky mořských a sladkovodních řad

Show simple item record

dc.contributor.advisor Fišera, Miroslav
dc.contributor.author Vávra Ambrožová, Jarmila
dc.date.accessioned 2017-02-02T07:57:53Z
dc.date.available 2017-02-02T07:57:53Z
dc.date.issued 2011-09-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39395
dc.description.abstract V současnosti jsou hledány alternativní zdroje výživy jak pro lidskou populaci, tak i pro hospodářská zvířata a velmi perspektivně se jeví řasy. Řasy jsou v dnešní době označovány za funkční potraviny. To znamená, že vyjma výživové hodnoty vykazují vybrané látky i zdraví prospěšné účinky. Je ale nutné zjistit, zda i komerčně dostupné produkty z řas a sinic obsahují dostatečné množství vybraných biologicky aktivních látek jako je tomu u řas čerstvých. Doktorská práce sleduje stanovení vybraných biologicky aktivních látek sladkovodních a mořských řas s cílem zjistit jejich chemické složení. Po provedení veškerých analýz budou vybrány vhodné druhy sladkovodních a mořských řas dle jejich možného použití pro potravinářské účely.
dc.format 121
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Řasy cs
dc.subject sinice cs
dc.subject lipidy cs
dc.subject vitaminy cs
dc.subject barviva cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject chemické prvky cs
dc.subject Algae en
dc.subject cyanobacterium en
dc.subject lipids en
dc.subject vitamins en
dc.subject pigments en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject chemical elements en
dc.title Biologicky aktivní látky mořských a sladkovodních řad
dc.title.alternative Bioactive compounds of marine and freshwater algae
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2016-10-04
dc.description.abstract-translated Searching for alternative sources of nourishment for the human population as well as for livestock is a topical issue and algae appear to be a very promising one. Nowadays, algae are referred to as functional foods. This means that not only did they perform nutritional value of selected substances, but also have beneficial health effects. However, it is necessary to determine whether commercially available products made from algae contain a sufficient quantity of selected biologically active agents compared with fresh algae. Ph.D. thesis deals with determination of selected biologically active substances of freshwater and marine algae to clarify their chemical composition. After analyzes being performed, appropriate species of freshwater and marine algae will be selected according to their potential use in the food industry.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 44768
dc.date.submitted 2016-06-27


Files in this item

Files Size Format View Description
vávra ambrožová_2016_dp.pdf 1.516Mb PDF View/Open None
vávra ambrožová_2016_op.zip 559.1Kb Unknown View/Open None
vávra ambrožová_2016_vp.pdf 25.46Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account