Možnosti fermentace syrovátky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti fermentace syrovátky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bubelová, Zuzana
dc.contributor.author Bartošík, Radek
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:12:12Z
dc.date.available 2017-07-03T09:12:12Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39437
dc.description.abstract Tato práce se zabývá možnostmi mikrobiologické fermentace čerstvé i obnovené syrovátky. Teoretická část se zaměřuje na charakteristické vlastnosti syrovátky, její vznik, chemické složení a možnosti využití. Je zde popsán mechanizmus alkoholové a mléčné fermentace s důrazem na možnost sledování průběhu procesu na základě změn ve složení substrátu, a nárůstu fermentačních produktů za pomoci HPLC. V praktické části jsou zhodnoceny změny ve fermentovaném substrátu, které byly způsobeny působením různých druhů bakterií mléčného kvašení a kvasinek rodu Kluyveromyces.
dc.format 56
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject syrovátka cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject mléčné kvašení cs
dc.subject Kluyveromyces cs
dc.subject alkoholové kvašení cs
dc.subject whey en
dc.subject fermentation en
dc.subject lactic acid bacteria en
dc.subject lactic acid fermentation en
dc.subject Kluyveromyces en
dc.subject ethanol fermentation en
dc.title Možnosti fermentace syrovátky
dc.title.alternative The Possibilities of Whey Fermentation
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2017-06-15
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the possibilities of microbiological fermentation of sweet whey and recovered dried whey. The theoretical part focuses on characteristic properties of whey, its origin, chemical composition and possibilities of use. It describes the mechanism of ethanol and milk fermentation, with an emphasis on possibility of observation of fermentation process based on changes in the composition of the substrate and the growth of fermentation products determinated by HPLC. In the practical part of thesis the changes in the fermented substrate, which were caused by metabolism of different species of lactic acid bacteria and yeast of the genus Kluyveromyces, are evaluated.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42156
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-05-04


Files in this item

Files Size Format View Description
bartošík_2017_dp.pdf 2.743Mb PDF View/Open None
bartošík_2017_op.pdf 630.1Kb PDF View/Open None
bartošík_2017_vp.pdf 635.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account