Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek - inovace laboratorních cvičení

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek - inovace laboratorních cvičení

Show full item record

No preview available
Title: Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek - inovace laboratorních cvičení
Author: Sýkorová, Eliška
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Cílem diplomové práce bylo zkoumání vlivu vybraných parametrů na kvalitu hranolek a vytvoření návodu pro cvičení z Technologie potravin rostlinného původu. Za zkoumané parametry, které se měnily, bylo zvoleno blanšírování, kdy byla použita teplota 70, 75 a 80 ? 1 °C po dobu 5 minut. Dalším zkoumaným faktorem bylo smažení, kde byly vzorky vystaveny teplotě 175 ? 2 °C po dobu 3, 4 nebo 5 minut. Tímto způsobem bylo vytvořeno 9 vzorků a k tomu 3 kontrolní vzorky, které nebyly blanšírované. Všechny tyto vzorky byly smažené ve fritovacím hrnci. Další 4 vzorky, kde se měnila jen teplota blanšírování, byly smaženy na pánvi při teplotě 175 ? 2 °C po dobu 5 minut. U všech připravených vzorků byla provedena fyzikální analýza (změny hmotnosti, objemu, vlhkosti), texturní analýza (tvrdost, kohezivnost, relativní lepivost, gumovitost) a počítačová analýza vytvořených fotografií jednotlivých vzorků, kde byla určena barevnost vzorků. Ve většině parametrů byl potvrzen významný vliv blanšírování na kvalitu hranolek.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40628
Date: 2017-02-03
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 46419


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
sýkorová_2017_dp.pdf 2.240Mb PDF View/Open None
sýkorová_2017_op.pdf 511.3Kb PDF View/Open None
sýkorová_2017_vp.pdf 537.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account