Vliv zralosti Čedaru a skladby tavících solí na konzistenci tavených sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv zralosti Čedaru a skladby tavících solí na konzistenci tavených sýrů

Show full item record

No preview available
Title: Vliv zralosti Čedaru a skladby tavících solí na konzistenci tavených sýrů
Author: Žíla, Petr
Advisor: Salek, Richardos Nikolaos
Abstract: Cílem práce bylo vyhodnotit vliv stupně zralosti sýru Čedar a složení ternárních směsí tavících solí na konzistenci taveného sýru. Modelové vzorky taveného sýru byly vy-robeny ze 4, 8, 12 a 16 zralého sýru Čedar pomocí čtyř kombinací tavících solí (DSP: TSPP: P20, DSP: TSPP: TSC, DSP: TSC: P20 and TSC: TSPP: P20) v různém poměru fosforečnanu disodného (Na2HPO4 - DSP), difosforečnanu sodného (Na2P2O7 - TSPP), polyfosforečnanu sodného s průměrnou délkou řetězce n20 (P20) a citrátu trisodného (C2H5Na3O7 - TSC). Modelové vzorky taveného sýru byly skladovány po dobu 2, 9, 30 a 60 dnů při teplotě 6 ? 2°C. Během tohoto období byly podrobeny základnímu chemickému rozboru (obsahu sušiny a stanovení hodnoty pH) a texturní profilové analýze. Hodnota pH pozorovaných vzorků klesala s rostoucím množstvím P20 ve směsi. Dále s rostoucím stupněm zralosti sýru Čedar vzrostla hodnota pH vzorků. Použití DSP: TSPP (v poměru 1: 1) vedlo u vzorků k vyšším hodnotám tvrdosti bez ohledu na stupeň zralosti použitého přírodního sýra.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40646
Date: 2017-02-03
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 46460


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
žíla_2017_dp.pdf 3.836Mb PDF View/Open None
žíla_2017_op.pdf 531.7Kb PDF View/Open None
žíla_2017_vp.pdf 522.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account