Inhibiční látky produkované bakteriemi rodu Pseudomonas

DSpace Repository

Language: English čeština 

Inhibiční látky produkované bakteriemi rodu Pseudomonas

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Vrbasová, Jitka
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:41Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:41Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40650
dc.description.abstract V této práci jsou studovány látky s inhibičním účinkem, které produkují bakterie rodu Pseudomonas. Pozornost je věnována zejména bakteriocinům, které se u bakterií rodu Pseudomonas nazývají pyociny. Pyociny spadají do skupiny bílkovinných látek, jež mají antimikrobiální účinky. Současný pokrok v sekvenačních technikách přispívá k rozvoji a rychlému rozšiřování genomových databází. Tyto sekvence lze porovnávat s nově sekvenovanými částmi DNA a je možné zjistit, zda příslušný kmen disponuje geny pro produkci pyocinů. Přestože studovaný kmen Pseudomonas fulva 373 produkuje látky s inhibičním účinkem, po srovnání s databází anotovaných genomů bylo zjištěno, že se u této bakterie nevyskytuje žádný dosud popsaný pyocin. Mohlo by to znamenat produkci nového, zatím nepopsaného bakteriocinu.
dc.format 91
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Pseudomonas cs
dc.subject pyocin cs
dc.subject genom cs
dc.subject inhibice cs
dc.subject DNA sekvenování cs
dc.subject Pseudomonas en
dc.subject pyocin en
dc.subject genome en
dc.subject inhibition activity en
dc.subject DNA sequencing en
dc.title Inhibiční látky produkované bakteriemi rodu Pseudomonas
dc.title.alternative Inhibition Compounds Produced by Bacteria of <em>Pseudomonas Genera</em>
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2017-05-30
dc.description.abstract-translated In this work, substances with an inhibitory activity produced by Pseudomonas genus were studied. The focus was on bacteriocins of Pseudomonas which are called pyocins. Pyocins belong into a group of protein based compounds that have an antimicrobial activity. Genome sequencing techniques developed a new approaches and utilization of identifying a large number of pyocins. Extensively growing databases provide a lot of genomic records. These sequences can be compared to newly sequenced DNA parts, and it is possible to determine whether the studied strain has genes for pyocin production. Although the studied strain of Pseudomonas fulva 373 produces compounds with an inhibition activity. In comparison with annotated genomes in database, it was found out that no pyocin has been found in this strain. It could mean the production of a new, still undiscovered bacteriocin.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46467
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
vrbasová_2017_dp.pdf 6.211Mb PDF View/Open None
vrbasová_2017_op.pdf 556.3Kb PDF View/Open None
vrbasová_2017_vp.pdf 145.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account