Využití kvasinek rodu Kluyveromyces při fermentaci syrovátky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití kvasinek rodu Kluyveromyces při fermentaci syrovátky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lazárková, Zuzana
dc.contributor.author Čeman, Lukáš
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:48Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:48Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/41852
dc.description.abstract Cílem této práce je seznámení se s kvasinkami Kluyveromyces lactis a marxianus a jejich využitím v potravinářském průmyslu se zaměřením na syrovátku. První část bakalářské práce je zaměřena na syrovátku a její chemické složení, vznik, zpracování a následné využití v potravinářství. Druhá část se zabývá kvasinkami, jejich výskytem, taxonomií a popisem druhu Kluyveromyces. Ve třetí části se nachází popis fermentace syrovátky, EMP dráha a alkoholová fermentace. Poslední část bakalářské práce je zaměřena na biotechnologické využití syrovátky.
dc.format 52
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kvasinky cs
dc.subject syrovátka cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject Kluyveromyces lactis cs
dc.subject Kluyveromyces marxianus cs
dc.subject laktóza cs
dc.subject yeasts en
dc.subject whey en
dc.subject fermentation en
dc.subject Kluyveromyces lactis en
dc.subject Kluyveromyces marxianus en
dc.subject lactose en
dc.title Využití kvasinek rodu Kluyveromyces při fermentaci syrovátky
dc.title.alternative The Use of Kluyveromyces Genus during Whey Fermentation
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Sumczynski, Daniela
dc.date.accepted 2018-06-08
dc.description.abstract-translated The aim of this bachelor thesis is to describe yeast Kluyveromyces lactis and marxianus and find their use in the food industry, especially in whey products. The first part of the bachelor thesis is focused on whey and its chemical composition, origin, processing and use in the food industry. The second part describes yeasts, their occurrence, taxonomy and description of the Kluyveromyces species. The third part is about whey fermentation, EMP track and alcohol fermentation. The last part of the bachelor thesis is focused on biotechnological use of whey.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49450
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2018-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
čeman_2018_dp.pdf 3.038Mb PDF View/Open None
čeman_2018_op.pdf 787.9Kb PDF View/Open None
čeman_2018_vp.pdf 780.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account