Stanovení riboflavinu v syrovátce s využitím metody luminiscenční spektroskopie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení riboflavinu v syrovátce s využitím metody luminiscenční spektroskopie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Karásková, Barbora
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:57Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:57Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42054
dc.description.abstract Bakalářská práce je věnována možnosti využití luminiscenční spektroskopie pro stanovení riboflavinu v syrovátce. Teoretická část práce byla zaměřena na charakteristiku syrovátky, její získávání a využití v potravinářském průmyslu. Dále byla pozornost věnována vysvětle-ní základních principů luminiscenční spektroskopie a její využitelnosti v potravinářství. Praktická část práce byla zaměřena na získání luminiscenčních spekter vzorků syrovátky a jejich vyhodnocení v závislosti na množství riboflavinu. Pozornost byla věnována výběru vhodných podmínek měření volbě excitační a emisní vlnové délky a formě vzorků, které byly měřeny v pevném a kapalném stavu.
dc.format 56 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject syrovátka cs
dc.subject riboflavin cs
dc.subject luminiscenční spektroskopie cs
dc.subject emisní a excitační vlnová délka cs
dc.subject whey en
dc.subject riboflavin en
dc.subject luminescence spektroscopy en
dc.subject emission and excitation wavelengths en
dc.title Stanovení riboflavinu v syrovátce s využitím metody luminiscenční spektroskopie
dc.title.alternative Determination of Riboflavin in Whey by Luminescence Spectroscopy
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2018-06-13
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis is devoted to the possibility of using luminescence spectroscopy for determination of riboflavin in whey. The theoretical part of the thesis was focused on the characteristics of whey, its production and use in the food industry. Further attention was paid to the explanation of basic principles of luminescence spectroscopy and its application in the food industry. The practical part was focused on obtaining the luminescence spectra of whey samples and their evaluation depending on the amount of riboflavin. Attention was paid to the selection of appropriate measurement conditions - the choice of excitation and emission wavelengths and the form of samples that were measured in a solid and liquid state.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49724
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2018-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
karásková_2018_dp.pdf 2.432Mb PDF View/Open None
karásková_2018_op.pdf 777.4Kb PDF View/Open None
karásková_2018_vp.pdf 648.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account