Možnosti akcelerace zrání sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti akcelerace zrání sýrů

Show full item record

No preview available
Title: Možnosti akcelerace zrání sýrů
Author: Přepechalová, Veronika
Advisor: Pachlová, Vendula
Abstract: Bakalářská práce se zabývá akcelerací zrání sýrů, konkrétně sýrů přírodních polotvrdých a tvrdých s dohřívanou sýřeninou. Akcelerace je proces, jež je stále ve vývoji a jeho použití by mohlo vést ke snížení ekonomických nákladů díky urychlení doby zrání s následným rychlejším uvedením sýrů na trh. Mezi v současnosti využívané metody akcelerace procesů zrání, patří použití zvýšené teploty, vysokého tlaku, volba vhodné skladby (doplňkových nebo atenuovaných) kultur, enkapsulace (obalení) enzymů. V práci jsou též uvedeny základní informace o technologií výroby přírodních sýrů a proce-sech během jejich zrání z pohledu biochemického i mikrobiologického, kde velkou roli hraje metabolismus zbytkové laktózy, proteolýza, lipolýza, metabolismus mastných kyselin a aminokyselin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42075
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 49758


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
přepechalová_2018_dp.pdf 3.107Mb PDF View/Open None
přepechalová_2018_op.pdf 654.9Kb PDF View/Open None
přepechalová_2018_vp.pdf 760.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account