Vliv monoacylglycerolů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv monoacylglycerolů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou

Show full item record

No preview available
Title: Vliv monoacylglycerolů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou
Author: Čechová, Erika
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Diplomová práce se zabývá stanovením vlivu monoacylglycerolů na bakterie s dekarboxy-lázovou aktivitou. Teoretická část obsahuje dvě kapitoly. První kapitola pojednává o charakteristice a vlastnostech monoacylglycerolů, jejich výrobě a antimikrobiálních vlastnostech. Součástí kapitoly je také popis využití monoacylglycerolů v potravinářství. Náplní druhé kapitoly teoretické části práce je popis biogenních aminů. Součástí kapitoly je charakteristika a vlastnosti biogenních aminů, jejich možný vznik a výskyt a také faktory, které vznik biogenních aminů ovlivňují. V poslední části druhé kapitoly je také popis mikroorganismů s dekarboxylázovou aktivitou a možnosti stanovení biogenních aminů. V praktické části diplomové práce je zahrnuta výroba monoacylglycerolů adicí mastné kyseliny na glycidol, stanovení inhibičního účinku monoacylglycerolů a mastných kyselin pomocí diskové difúzní metody na Petriho miskách a stanovení inhibičního účinků monoacylglycerolů a mastných kyselin a indexu růstu bakterií měřením změny optické denzity. Z výsledků je patrné, že monoacylglyceroly mají výrazný inhibiční efekt, a to především na grampozitivní bakterie. Nejvýraznější inhibiční efekt byl u monoacylglycerolů viděn po 48 hodinové kultivaci. U mastných kyselin nebyl prokázán tak výrazný inhibiční efekt. Dále bylo zjištěno, že koncentrace monoacylglycerolů 1000 mg/l a 1500 mg/l, působí na všechny sledované bakterie velmi vysokým inhibičním efektem. Tyto koncentrace monoacylglycerolů v některých případech dokonce způsobily úplné zastavení růstu bakterií.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42096
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 49813


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
čechová_2018_dp.pdf 2.479Mb PDF View/Open None
čechová_2018_vp.pdf 519.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account