Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu

Show full item record

No preview available
Title: Vliv doby zrání na změnu jakosti vybraných sýrů s mazem na povrchu
Author: Klimešová, Karolina
Advisor: Buňka, František
Abstract: Tato diplomová práce je zaměřena na sledování vlivu doby zrání ovlivňující změnu vybraných jakostních parametrů u sýrů s mazem na povrchu. V teoretické části je stručně popsána charakteristika sýrů s mazem na povrchu, jejich výroba, zrání a mikrobiologie mazové kultury. Praktická část je zaměřena na sledování a porovnávání vybraných jakostních parametrů šesti různých sýrů s mazem na povrchu, které byly skladovány po dobu jednoho měsíce při dvou různých teplotách. Byl sledován obsah sušiny, hodnota pH, množství tuku, amoniaku, thiobarbiturového čísla, texturní vlastnosti, stanovení volných aminokyselin a biogenních aminů. Bylo prokázáno, že délka skladování a teplota skladování ovlivňují vy-brané jakostní parametry. S delší dobou skladování byly změny jakostních parametrů výraznější. Vyšší skladovací teplota obvykle urychlila procesy probíhající ve vzorcích, zejména rychlejší změnu hodnoty pH, obsah amoniaku, texturní vlastnosti a obsah biogenních aminů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42101
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 49825


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
klimešová_2018_dp.pdf 3.538Mb PDF View/Open None
klimešová_2018_op.pdf 682.4Kb PDF View/Open None
klimešová_2018_vp.pdf 489.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account