Možnosti snížení obsahu biogenních aminů u modelového vzorku sýra

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti snížení obsahu biogenních aminů u modelového vzorku sýra

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Dlabajová, Andrea
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:59Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42116
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na sledování vlivu dekarboxyláza-pozitivních (Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946) a degradujících kmenů mikroorganizmů (Micrococcus luteus BD29 a Pseudomonas fulva BD13) na obsah biogenních aminů u modelového vzorku sýra holandského typu v průběhu 88 denního zrání. Sledována byla také texturní profilová analýza, chemická analýza a zastoupení mikroorganizmů v průběhu zrání sýru. Ve všech vzorcích byl detekován pouze tyramin. Z výsledků je patrné, že přídavek biogenní aminy degradujících kmenů snižuje produkci tyraminu.
dc.format 71 s. (87 360 znaků).
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject sýry holandského typu cs
dc.subject tyramin cs
dc.subject dekarboxyláza-pozitivní kmeny cs
dc.subject biogenní aminy degradující kmeny cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject Dutch-type cheese en
dc.subject tyramine en
dc.subject decarboxylase positive starter strains en
dc.subject biogenic amine-degrading starter strains en
dc.title Možnosti snížení obsahu biogenních aminů u modelového vzorku sýra
dc.title.alternative Possibilities of Biogenic Amines Reduction in the Model Cheese
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accepted 2018-06-01
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on the effect of decarboxylase (Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946) and biogenic amine-degrading starter strains (Micrococcus luteus BD29 and Pseudomonas fulva BD13) on production of biogenic amines in a model system of Dutch-type cheese during a 88-day ripening. Microflora of milk and cheese, the development of textural properties and chemical analyse were also observed during cheese ripening. Only tyramine was detected in all samples. The results show that the addition of the biogenic amine-degrading starter strains resulted to a decrease in production of biogenic amines.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49851
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
dlabajová_2018_dp.pdf 2.936Mb PDF View/Open None
dlabajová_2018_op.pdf 675.0Kb PDF View/Open None
dlabajová_2018_vp.pdf 536.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account