Příprava potravinářských želatin z kuřecího kolagenu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava potravinářských želatin z kuřecího kolagenu

Show full item record

No preview available
Title: Příprava potravinářských želatin z kuřecího kolagenu
Author: Havelková, Adéla
Advisor: Mokrejš, Pavel
Abstract: Diplomová práce se zabývá zpracováním kuřecích běháků na potravinářské želatiny bio-chemickým procesem. Teoretická část je zaměřena na výrobu želatin z tradičních surovi-nových zdrojů, možnosti využití kolagenních vedlejších produktů na výrobu želatin a apli-kací želatin v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Praktická část se zabývá studiem vlivů vybraných technologických podmínek na účinnost extrakce, pevnosti gelu, obsahem popela v želatinách a jejich charakterizací stanovením viskozity, čirosti, teploty tání gelu, pH a sušinou. Naměřené výsledky jsou vyhodnoceny statistickým programem Minitab 15. V závěru jsou navrženy optimální podmínky zpracování kuřecích běháků na potravinářské želatiny. Tímto postupem lze připravit želatiny o pevností gelu v rozmezí 55 - 407 g; viskozitě 1,9 - 15,9 mPa.s; čirosti 0,5 - 54,1 %; teplotě tání v rozmezí 35,5 - 39 ? C; pH 6,52 - 9,53 a obsahu popela 0,52 - 8,90 %. Připravené želatiny lze použít v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/43821
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 49837


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
havelková_2019_dp.pdf 2.995Mb PDF View/Open None
havelková_2019_op.pdf 694.7Kb PDF View/Open None
havelková_2019_vp.pdf 693.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account