Antimikrobní působení esenciálních olejů na bakterie produkující biogenní aminy

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Antimikrobní působení esenciálních olejů na bakterie produkující biogenní aminy

Show full item record

No preview available
Title: Antimikrobní působení esenciálních olejů na bakterie produkující biogenní aminy
Author: Nováková, Viera
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: V diplomové práci byl sledován vliv vybraných esenciálních olejů na růst bakteriálních kmenů produkujících biogenní aminy. Teoretická část klasifikuje použité bakteriální kmeny, chemické složení esenciálních olejů a specifikace sledovaných biogenních aminů. Praktická část byla věnována antibakteriálním účinkům použitých esenciálních olejů. Z výsledků je patrné, že minimální inhibiční koncentrace se u testovaných olejů pohybovala v rozmezí 250 - 1500 mg/l. Dále byl sledován vliv esenciálních olejů na produkci biogenních aminů fenylethylaminu, putrescinu, kadaverinu, histaminu a tyraminu u vybraných dekarboxyláza-pozitivních bakterií. Výsledky poukazují na dosažení minimální inhibiční koncentrace (250 mg/l) u rodu Lacctococcus při aplikaci esenciálního oleje z oregana. U bakteriálního kmene Enterococcus durans CCDM 53 bylo zaznamenáno největší snížení produkce biogenního aminu kadaverinu až o 80 %. Použitá koncentrace esenciálního oleje byla 1000 mg/l . Celkově gram-pozitivní bakterie byly vnímavější na aplikaci testovaných esenciálních olejů. Snížená produkce biogenních aminů u gram-negativních bakterií byla zjištěna u kmene Proteus mirabilis CCM 7188, kdy bylo zjištěno přibližné snížení o 20 % působením esenciálních olejů z tymiánu, rozmarýnu a lemongras, každý v koncentraci 500 mg/l. Esenciální olej z tymiánu měl při koncentraci 1000 mg/l vliv na snížení produkce biogenního aminu kadaverinu u bakteriálního kmene Salmonella enterica subsp. enterica ser. Enteritidis CCM 4420.
URI: http://hdl.handle.net/10563/43839
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
nováková_2019_dp.pdf 5.175Mb PDF View/Open None
nováková_2019_op.pdf 785.1Kb PDF View/Open None
nováková_2019_vp.pdf 502.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account