Vliv termosterilace na obsah aminokyselin v potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv termosterilace na obsah aminokyselin v potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Zvonková, Martina
dc.date.accessioned 2010-07-13T12:19:44Z
dc.date.available 2010-07-13T12:19:44Z
dc.date.issued 2006-05-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/453
dc.description.abstract Předkládaná práce je věnována otázkám potřeby bílkovin ve výživě a vlivu sterilace na obsah aminokyselin za použití tepla. Práce je v teoretické části členěna do pěti kapitol, kdy vlastním jádrem práce je kapitola - Změny proteinů při skladování a zpracování potravin. Autor popisuje změny proteinů a případné ztráty aminokyselin vlivem záhřevu. Praktická část obsahuje výsledky získané při laboratorních pokusech, kdy byl sterilován kasein a ná-slednou diskuzi ke zjištěným ztrátám jednotlivých aminokyselin. Byly prokázány ztráty zejména u threoninu, serinu, asparagové a glutamové kyseliny. Při hydrolýze byly nejmenší ztráty zjištěny u cysteinu, methioninu a tyrosinu. cs
dc.format 52 s., 16 s. obr. příloh. cs
dc.format.extent 1235477 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Aminokyseliny cs
dc.subject bílkoviny cs
dc.subject kasein cs
dc.subject sterilace cs
dc.subject hydrolýza cs
dc.subject ztráty cs
dc.subject amino-acids en
dc.subject proteins en
dc.subject caseine en
dc.subject sterilation en
dc.subject hydrolysis en
dc.subject losses en
dc.title Vliv termosterilace na obsah aminokyselin v potravinách cs
dc.title.alternative The effect of a heat sterilation on amino-acids content in a foodstuff en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2006-06-20
dc.description.abstract-translated The construed work is devoted to the nutrition proteins demand questions and to the heat food processing necessity. This work is structured into five chapters in the theoretical part. The main gist is the chapter called " Protein changes during food storage and processing'q. The author describes protein changes and possible amino-acids waste owing to the heat. Experimental part contains first lab won results where caisen was sterilized and second discussion on ascertained amino-acids waste. Thereonin, serine, asparag and glutam acids wastes were especially proved. The minimal wastes were established in cystein, methionin and tyrosin using hydrolysis. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/143 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 2295
dc.date.assigned 2005-10-10
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
zvonková_2006_bp.pdf 1.178Mb PDF View/Open
zvonková_2006_vp.doc 42Kb Microsoft Word View/Open
zvonková_2006_op.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account