Dekarboxylázová aktivita kmenů izolovaných z kefíru

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita kmenů izolovaných z kefíru

Show full item record

No preview available
Title: Dekarboxylázová aktivita kmenů izolovaných z kefíru
Author: Bláhová, Jitka
Advisor: Purevdorj, Khatantuul
Abstract: Cílem této diplomové práce bylo studium dekarboxylázové aktivity kmenů izolovaných ze 3 druhů kefírů a jejich kefírových zrn (mléčné kefíry Manta a Flower a vodní kefír). Jednotlivé kmeny byly identifikovány metodou MALDI/TOF MS. Celkem bylo testováno 171 kmenů, z toho bylo zastoupeno 13 kmenů z čeledi Enterobacteriaceae, 62 kmenů kvasinek a 96 kmenů z rodu Lactobacillus. Byla zkoumána produkce 8 biogenních aminů (tryptaminu, 2-fenylethylaminu, putrescinu, kadaverinu, histaminu, tyraminu, spermidinu a sperminu). Pro stanovení koncentrací biogenních aminů byla využita metoda HPLC - UV/VIS. U všech testovaných kmenů byla zjištěna produkce 2-fenylethylaminu, putrescinu, kadaverinu, tyraminu a sperminu. Schopnost produkce histaminu byla prokázána pouze u 10 izolátů. U žádného kmene nebyl detekován tryptamin ani spermidin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45424
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
bláhová_2019_dp.pdf 5.243Mb PDF View/Open None
bláhová_2019_op.pdf 608.5Kb PDF View/Open None
bláhová_2019_vp.pdf 720.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account