Stopové prvky v medu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stopové prvky v medu

Show full item record

No preview available
Title: Stopové prvky v medu
Author: Zapletalová, Kristýna
Advisor: Šenkárová, Lenka
Abstract: Med a včelí produkty jsou lidem známy po tisíce let. Včela medonosná patří mezi nejvýznamnější opylovače hmyzosnubných rostlin a med, který včely produkují, je považován za výživově hodnotnou potravinu. Jedním z cílů mé diplomové práce bylo zhruba popsat složení, získávání a využití medu a dalších včelích produktů. Hlavním cílem ovšem bylo stanovení vybraných stopových prvků, které se v medu vyskytují, a to pomocí hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Posuzovány byly čtyři druhy medu a další včelí produkty z jedné lokality. Zjištěné hodnoty byly porovnány s výsledky dalších dvou studií, které zahrnovaly medy z různých částí republiky i ze světa. Hodnoty byly také posouzeny z hlediska působení na lidské zdraví, a také byl zhodnocen vliv lokality původu medu na množství obsahu stopových prvků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45458
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 53124


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
zapletalová_2019_dp.pdf 1.682Mb PDF View/Open None
zapletalová_2019_op.pdf 100.0Kb PDF View/Open None
zapletalová_2019_vp.pdf 713.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account