Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Řezníčková, Barbora
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:29Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:29Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45497
dc.description.abstract Cílem práce bylo sledovat současný vliv dekarboxyláza-pozitivního kmene Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946 a degradujících kmenů mikroorganismů na obsah biogenních aminů v modelových vzorcích přírodních sýrů v průběhu 84 dní zrání. Ke zkoumání degradace biogenních aminů byl zvolen kmen Lactobacillus casei CCDM 422, Lactobacillus plantarum CCDM 187, Lactobacillus plantarum CCDM 198 a Lactobacillus casei CCDM 198. U modelových vzorků byl v průběhu zrání sledován vývoj mikroorganismů pomocí kultivačního vyšetření, dále byla prováděna chemická a texturní analýza. Během experimentu byly u modelových vzorků zjištěny vysoké koncentrace biogenních aminů, čemuž pravděpodobně přispěly i non-startérové mikroorganismy. Lactobacillus casei CCDM 198 byl prokázán jako nejúčinnější kmen pro výrazné snížení obsahu histaminu, putrescinu, kadaverinu a fenylethylaminu.
dc.format 72 s. (84 934 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject protektivní kultura cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject sýry holandského typu cs
dc.subject protective culture en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject Dutch-type cheeses en
dc.title Možnosti snížení obsahu biogenních aminů během zrání sýrů použitím protektivní kultury
dc.title.alternative Possibility of decreasing of biogenic amines content during cheese ripening by use of protective cultures
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňka, František
dc.date.accepted 2019-06-04
dc.description.abstract-translated The aim of the study was to observe the current effect of decarboxylase-positive strain Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946 and degrading strains of microorganisms to content of biogenic amines in model samples during 84 days ripening. The strain Lactobacillus casei CCDM 422, Lactobacillus plantarum CCDM 187, Lactobacillus plantarum CCDM 198 and Lactobacillus casei CCDM 198 was chosen to examine biogenic amines degradation. Microflora of cheese, textural analysis and chemical analysis was observed during ripening. High concentrations of biogenic amines were found in the model samples, which non-starter microorganisms probably contributed to. The results show that the Lactobacillus casei CCDM 198 is the most potent strain to significantly reduce histamine, putrescine, cadaverine, and phenylethylamine.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53168
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
řezníčková_2019_dp.pdf 2.030Mb PDF View/Open None
řezníčková_2019_op.pdf 591.0Kb PDF View/Open None
řezníčková_2019_vp.pdf 692.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account